Restauranger, barer och nöjen
Ett restaurangbesök i Oslo är riktigt spännande. De norska kockarna står högt i kurs och hör till världseliten och flertalet av dem utövar sin konst på restauranger i Oslo. Att äta ute i Oslo är väldigt populärt speciellt hos Oslo´s egna invånare. Som i så många andra stora städer så har det de senaste decennierna blivit så att man träffas på en restaurang, bar eller café för att umgås med sina vänner. Osloborna har också blivit mer världsvana och beresta vilket gör att de kan mer om olika matkulturer. Detta gör att det finns ett stort utbud att välja emellan för dig som utifrånkommande. På många ställen måste man boka bord i god tid då det ofta är fullt. I Oslo är det också så att om du bokar bord klockan 20.00 så räknar krögaren med att du stannar hela kvällen. Det innebär inte att du måste stanna tills de stänger men de bokar inte in någon annan gäst efter dig. Ganska bra faktiskt! I Sverige känner man säg nästan lite stressad när man går på restaurang.
I Oslo kan du räkna med att du får en trevlig kväll. De är kända för hög servicenivå samt bra kvalitet på det som de serverar. Priserna är kanske en anledning till detta. På en av de billigare restaurangerna får du räkna med cirka 300 Norska kronor för en person, alltså cirka 340 svenska kronor. Då är inte drycken inkluderad. Vill du unna dig något extra och besöka någon av de lite finnare ställena så kan du se fram emot en nota på minst det dubbla per person.
Utbudet av restauranger är som sagt stort. Givetvis skall du prova den inhemska maten men på grund av invandring så finns även mat från alla världens hörn. Asiatisk, indisk och pakistansk för att nämna några. De flesta av oss svenska måste ju även äta lunch mitt på dagen. Lunchen är emellertid inte lika viktig för Osloborna. Tidigare var det svårt att hitta en restaurang som serverade mat mitt på dagen. Detta har som tur är börjat ändra sig och fler och fler restauranger har nu öppet även vid lunch. Men det serveras ofta olika typer av smörgåsar där skaldjur är ett vanligt inslag. För den som kan tänka sig in snabblunch finns självklart kebab och hamburgare att köpa lite här och där.
Äta ute i Oslo är riktigt spännande. Norska
kockar hör till världseliten och många av dem
arbetar på krogar i Oslo. Lika viktigt är att osloborna
blivit världsvana, beresta och är allt mer kunniga när det gäller mat.
Norska specialiteter - säsongsbetonat
Drycker
Språkurs inför restaurangbesök